terug

eind
 

HACCP richtlijn en hygiënecodes

Voor het opstellen van een HACCP-systeem zijn er door verschillende brancheorganisaties hygiënecodes opgesteld. In deze hygiënecodes is weergegeven wat de algemene gevaren zijn binnen een bedrijf uit een bepaalde branche (Bijv.: bakker, slager). De bedrijven waarvoor geen hygiënecodes is geschreven moeten zelf een systeem opzetten wat voldoet aan de eisen zoals deze omschreven zijn in de warenwetregeling hygiëne van levensmiddelen.

Sinds certificering van HACCP mogelijk is (vanaf begin 1996) is men met het opzetten en implementeren van HACCP steeds meer richting ISO 9000 gaan denken. De systemen kregen dezelfde aanpak en konden zelfs samen goed in één kwaliteitszorgsysteem worden verwerkt. Door de richtlijn welke is opgesteld door het Centraal College van Deskundigen-HACCP is er meer duidelijkheid gekomen in de eisen die aan een operationeel HACCP gesteld worden.
Steeds meer bedrijven gaan over tot certificering van hun HACCP-systeem. Dit om enerzijds als nuttig instrument te dienen en anderzijds te voldoen aan de eisen die afnemers stellen.

Naast de certificerende instellingen zijn er natuurlijk de diverse overheidsinstanties, zoals RVV en Inspectie Waren en Veterinaire zaken die controles uitvoeren. Deze instanties hebben al aangekondigd dat controles ondanks certificaten nodig blijven. Als de RVV een goedkeuring geeft aan een bedrijf, dat ze aan de HACCP eisen voldoen, wordt dit vaak geassocieerd met een HACCP certificaat. Dit is echter niet hetzelfde.
De certificerende instellingen hanteren als norm de door het Centraal College van Deskundigen-HACCP opgestelde richtlijn voor het toetsen van een operationeel HACCP-systeem en / of de desbetreffende hygiënecode.

Een HACCP certificaat is drie jaar geldig. Na deze drie jaar zaal het certificaat opnieuw moeten worden aangevraagd. Tijdens deze drie jaar zullen er door de certificerende instelling regelmatig controles worden uitgevoerd om te kijken of men nog voldoet aan de eisen.

top

 

terug
 
© AHP 2000