HACCP richtlijn en hygiënecodes Voor het opstellen van een
HACCP-systeem zijn er door verschillende brancheorganisaties
hygiënecodes opgesteld. In deze hygiënecodes is weergegeven wat de
algemene gevaren zijn binnen een bedrijf uit een bepaalde branche
(Bijv.: bakker, slager). De bedrijven waarvoor geen hygiënecodes is
geschreven moeten zelf een systeem opzetten wat voldoet aan de eisen
zoals deze omschreven zijn in de warenwetregeling hygiëne van
levensmiddelen. Sinds
certificering van HACCP mogelijk is (vanaf begin 1996) is men met het
opzetten en implementeren van HACCP steeds meer richting ISO 9000 gaan
denken. De systemen kregen dezelfde aanpak en konden zelfs samen goed in
één kwaliteitszorgsysteem worden verwerkt. Door de richtlijn welke is
opgesteld door het Centraal College van Deskundigen-HACCP is er meer
duidelijkheid gekomen in de eisen die aan een operationeel HACCP gesteld
worden. Naast de certificerende
instellingen zijn er natuurlijk de diverse overheidsinstanties, zoals
RVV en Inspectie Waren en Veterinaire zaken die controles uitvoeren.
Deze instanties hebben al aangekondigd dat controles ondanks
certificaten nodig blijven. Als de RVV een goedkeuring geeft aan een
bedrijf, dat ze aan de HACCP eisen voldoen, wordt dit vaak geassocieerd
met een HACCP certificaat. Dit is echter niet hetzelfde. Een HACCP certificaat is drie
jaar geldig. Na deze drie jaar zaal het certificaat opnieuw moeten
worden aangevraagd. Tijdens deze drie jaar zullen er door de
certificerende instelling regelmatig controles worden uitgevoerd om te
kijken of men nog voldoet aan de eisen.
|
||||||
|
||||||
© AHP 2000 |